Yksi Euroopan alueen suurimmista viinintuottajamaista on Espanja, jonka viinintuotantoon voimme hieman perehtyä laajemmin. Lähes mikä tahansa viini, joka tuotetaan Espanjassa, on hyvää ja laadukasta, sillä heillä on vuosisatojen perinteiden ja kokemuksen ansiosta tarvittava tieto ja taito valmistaa erityislaatuisen maukkaita viinejä. Samalla eteläisen sijaintinsa ansiosta Espanjan ilmasto on mainio rypäleiden ja siten viininkin tuottamiseen. Espanjassa onkin tuhansia viinitiloja, jotka menestyvät vuodesta toiseen ja pystyvät tuottamaan laadukkaita ja maukkaita viinejä maan talouden vaikeuksistakin huolimatta. Maa onkin koko maailman kolmanneksi suurin viinintuottaja.

Espanja tuottaa eniten viiniä vientiin

Koko maailman viinirypäleiden kasvatusalasta neljätoista prosenttia kuuluu yksistään Espanjalle, joten viininvalmistus onkin yleinen maatalouden työpaikka ja suuri työllistävä tekijä. Vaikka koko maailman suurimman viinin viejän titteliä kantaa Espanja viinin määrän vuoksi, maa ei kuitenkaan ole suurin viininviejä taloudellisessa suhteessa, sillä suuri osa Espanjassa tuotetuista viineistä on edullisia käyttö- ja ruokaviinejä. Siten vaikka suurin osa ulkomaille vietävistä viineistä on tästä maasta, sen tuotto on huomattavasti rajallisempaa kuin esimerkiksi Ranskan, joka on yksi suuri viinintuottajamaa. Espanjassa tuotetun ja maahanvientiä varten valmistetun viinin litrahinta onkin ollut vain hieman yli yhden euron samalla kun esimerkiksi otetun ranskalaisen viinin hinta litralta on ollut yli viisi euroa.

Nimisuojajärjestelmä varmistaa viinin alkuperän ja laadun

Vaikka viinejä valmistetaan koko maan alueella, tiettyjen maanosien viinit ovat tulleet tunnetuimmiksi Espanjan lisäksi ympäri maailmaa. Tietyillä alueilla ja vaaditulla ammattitaidolla valmistetulle viinille on myös saatu oma nimisuojajärjestelmänsä, jolloin tietyn alueen viinit tulee valmistaa tietyin laatuehdoin ja omalla rajatulla alueellaan. Näillä alueilla valmistettu viini on tehty vuosisatojen ammattitaidolla, jolloin jokainen viinin kuluttaja voi tunnistaa merkin sen nimisuojajärjestelmän perusteella.

Hintalaatusuhde kohdillaan

Vaikka maassa kulutettavan ja maasta vientiä valmistettavan viinin hinta on alhainen muihin Euroopan maihin verrattuna, viinien laadussa ei ole tingitty. Espanjalaiset viinit valmistetaan edullisuudestaan huolimatta perinteisin, tunnollisin ja huolellisin menetelmin parhaan laadun varmistamiseksi. Viinin valmistukseen suhtaudutaankin erittäin kunnioittavasti Espanjassa, sillä vaikka se ei ole taloudellisesti enää kaikkein kannattavin maatalouden ala maassaan, se on perinteidensä vuoksi erittäin arvostettu ammatti – eikä syyttä.