Viinin valmistuksella ja käytöllä on hyvin pitkä ja monivaiheinen historia. Samalla myös kulttuurista ja kansallisuudesta riippuen, viinin käyttö hieman muuttuu, sillä joissakin maissa viini on yleinen ruokajuoma, kun taas toisissa maissa se on erityinen juhla- ja seurustelujuoma. Viinin käyttöön vaikuttaa luonnollisesti viinin hinta ja satavuus sekä mahdollisesti kulttuuri ja perinteet. Tämä viisasten juomaksikin kutsuttu neste on erinomainen erilaisiin juhlatilaisuuksiin tai arkeen. Sen lisäksi, että viiniä käytetään päivittäin, on myös joukko ammattilaisia ja harrastajia, jotka lukeutuvat viinin ystäviksi. Viininmaistelu on yleinen harrastus, johon kuuluu eri viinitiloilla vieraileminen ja viinin maistelu ja arvostelu sen maun, tuoksun, värin ja ulkonäön perusteella.

Viinin historiaa vuosituhansien takaa

Viininvalmistus on keksitty vuosituhansia sitten 4000-luvulla ennen ajanlaskun alkua Iranin ja Armenian alueella. Sittemmin viinin valmistus on yleistynyt Euroopassa ja tuli erittäin suosituksi ja yleiseksi lähes koko Euroopan alueella. Muinaisessa vapaamielisessä antiikin Kreikassa viini oli yleinen seurustelujuoma paljon ennen ajanlaskun alkua ja sitä käytettiin myös viiniuhreina useiden kreikkalaisten jumalien palvonnassa.

Viini tuli yleiseksi myös Roomassa noin vuonna 600 ennen ajanlaskumme alkua, jolloin sitä käytettiin todennäköisesti uskonnollisissa menoissa ja erilaisissa juhlissa. Rooman hallitessa monella alueella ympäri Eurooppaa, viinin tuotanto levisi sitä kautta myös monelle imperiumin hallintoalueelle.

Keskiajalla, vaikka Rooman valta oli jo vähentänyt viinin suosiota, viini tuli yleiseksi ja arvostetuksi juomaksi uskonnollisuuteen liitettävän merkityksensä vuoksi. Samalla kun kristinusko levisi ympäri Eurooppaa, viinikulttuuri tuli tutuksi useimmille ehtoollisviinin pyhittämisen vuoksi. Siten se jäi pikkuhiljaa eurooppalaisiin ruokapöytiin ja juhlatilaisuuksiin jo useita vuosisatoja sitten.

Suurimmat viinintuottajamaat menneisyydessä nykypäivään saakka

Euroopan suurimpia viinintuottajamaita ovat olleet menneisyydessä ja ovat yhä edelleen Ranska, Espanja ja Italia, mutta ympäri maapalloa on myös suuria viinintuottajamaita, kuten Etelä-Afrikka, Australia, Yhdysvallat, Kiina ja Etelä-Amerikan alueella olevat Argentiina ja Chile. Viinin menestykselliseen valmistamiseen tarvitaan ideaaliset olosuhteet, jolloin ilmasto ei voi olla liian kylmä, kuten Suomessa. Ihanteellisin ilmasto on välimeren lämmin ja kostea ilmanala, jossa on pitkät ja lämpimät syksyt ja keväät.